söndag 28 februari 2010

Den som reser har alltid något att berätta




Det är en vedertagen sanning att den som reser alltid har något att berätta. Jag hade förmånen att besöka den portugisiska ön Madeira under sportlovsveckan. Ön - kanske 10 mil lång och 5 mil bred - ligger ca 100 mil från Portugal och ca 60 mil norr om Kanarieöarna, utanför Nordafrikas kust. Det är en ö med mycket begränsade naturresurser, med en befolkning på ca 250.000 invånare vilka i huvudsak lever på turism. Spektakulära naturscenerier (se bild) i kombination med vänligt tempererat klimat, attraherar många besökare året runt. Den minnesgode kommer antagligen ihåg att för ca en vecka sedan slog naturens krafter till även på Madeira. Natten till förra lördagen drog ett sällan skådat skyfall in över ön och vräkte ur sig hundratals mm av regn, framför allt över bergen och den högplatå som finns på den centrala ön. Detta fick till följd att huvudstaden Funchal formligen dränktes av nerstormande vattenmassor, som svepte bort broar, vägar och hus. Fler än 50 personer förolyckades och ca 60 personer är fortfarande saknade. 600 familjer är hemlösa och rekonstruktion har påbörjats efter det att ön förklarades som nationellt katastrofområde av regeringen i Lissabon. En trist början på semesterveckan!




Vi bodde på ett ställe ca 50 km från det mest utsatta området i en liten by vid namn Prazeres. Byn blev avskuren några dagar, men vi märkte inte så mycket av allt det trista som hänt, annat än att vädret var gråmulet och regningt mest hela tiden. Hotellet som vi gästade var glädjade nog mycket engagerade i miljöfrågor, med biologiska vattenreningssystem, noggrann källsortering samt också engagerade i trädplantering av områden som avskogats på grund av alltför intensiv fårbetning. En gång i veckan erbjöds gästerna att delta i trädplantering (se bild) och denna vecka var vi ca 30 deltagare som planterade fler än 400 nya träd! Det kändes verkligen bra och området vi besökte var helt täckt av nya trädplantor. Som bonus fick deltagarna en oförglömlig picknick! Vädret var verrkligen skitdåligt, full storm och regn men det gjorde verkligen inget denna dag. Tycker att det var ett mycket lovvärt intiativ som manar till efterföljd.


Visste Du förresten att det finns stora immigrantgrupper med Maderianer i Syd-Afrika och i Venezuela? Många har återvänt och det är verkligen speciellt att få samtala på engelska med en Maderiabo som verkligen talar utpräglad sydafrikadialekt! Nåväl: Åter på fostejordenså njuter jag av att vara hemma igen i snön!

Alldeles innan jag reste iväg på semester fick jag förtroendet av Centerpartiet i Östhammars kommun att toppa fullmäktigelistan. Det känns verkligt utmanande och om någon vecka drar jag igång min hemsida www.centerpartiet.se/jacob.spangenberg igen. Där kan du kolla lite mer på mina egna politiska ställningstaganden,


Hälsningar Jacob

måndag 15 februari 2010

I väntan på vadå?

Nu börjar det verkligen att bli dags för lite solinstrålning! Då menar jag inte den vackra underbara februarisolen, utan nåt med lite mer krut i! Den 1 juni förra året installerade vi en solfångare på huset. Den startade varje morgon hela sommaren och hösten så troget, så snart solstrålarna nådde den. Det lät som en liten ångbåt varje gång den startade upp och för varje minut som den tuffade på, visste jag att den laddade kilowattimmar. Mer än 5000 kwh ska den alstra om den är rätt orienterad, både till väderstreck och till takvinkel. Hela sommaren och hela oktober försörjde den oss med såväl varmvatten som värme. Häftigt faktiskt, att känna att den kära solen inte bara lyser på slott och koja, utan även skapar lite hanterbar vattenburen värme. Just nu ligger hela solfångarens tio m2 yta väl dolt under ca 30 cm väldigt kall snö. Så vad göra just nu, annat än att vänta på den där magiska dagen s, som i sol.

I morgon tisdag sammanträder kommunfullmäktige i Ladan i Gimo. Vi har flera viktiga beslut att fatta. Det största beslutet imorgon gäller det nya huvudbiblioteket för kommunen som ska byggas i Östhammars tätort. Det kommer att husera i det före detta stadshotellet. Förutom bibliotek kommer fastigheten att omfatta även en samlingssal och bostäder. Om Du följer länken inom parentesen (http://www2.unt.se/LinkCounter/1,3451,17742,00.html) så ser Du hur det kommer att gestalta sig när det är färdigt. Det är en satsning som det finns anledning att känna sig stolt för, då det är en satsning på kultur och folkbildning. I Östhammar saknas dessutom ett offentligt rum för unga och gamla att kunna mötas. I slutet av år 2011 så skall det hela invigas. Glöm inte att Du kan lyssna på kommunfullmäktige på www.osthammar.se under ikonen Webbradio. Du kan lyssna direkt och i efterhand, så att Du håller koll på din politiker och hans/hennes inställning i frågor som angår Dig.

Lev väl hälsar Jacob

lördag 6 februari 2010

Avstamp i Göteborg

Centerpartiet har hållit kommundagar i Göteborg torsdag till lördag. Varje år håller vårt parti denna samling för att framför allt ledande kommun- och landstingspolitiker skall komma samman. Avsikten är att bygga nätverk mellan deltagarna, samt att naturligtvis forma politiken tillsammans. Kommundagarna i Göteborg samlade rekordmånga deltagare, fler än femhundra. Vi minglade, träffades, samtalade, lyssnade på inspirerande föredrag och inte minst politiska tal. Se: http://www.centerpartiet.se/Nyheter/Arkiv-2010/Inspirerande-Olofsson-rivstartade-valrorelsen/ Något som är påtagligt är att vi är dåliga på att föra ut alla våra gemensamma framgångar och allt det som vår regering genomfört inte minst på miljö- och näringslivsområdet. En synnerligen inspirerande röst var generaldirektören för Energimyndigheten, Thomas Kåberger, som beskrev vad som just nu händer i Sverige. Han beskrev att omställning verkligen har satt fart i EU i allmänhet, men i Sverige i synnerhet. Vindkraft, solkraft och inte minst biobränslen är enastående framgångsrikt i Sverige. Som ett kuriosa nämndes att Al Gore intervjuats i CNN, inför Köpenhamnsmötet om vilket land han vill framhålla som särskilt framgångsrikt när det gäller klimatomställningen: Sverige! Visste Du förresten att Miljöpartiet KU-anmält näringsministern för att hon inte använt tillräckligt med skattepengar för att betala ut till SAAB! MP paradoxen är tydligen att man inte vill bygga vägar eller ha bilar. Däremot är det tydligen viktigare med bilfabriker. Man tar sig för pannan!

En annan viktig programpunkt var redovisningen av de företagsfrämjande åtgärderna som regeringen under Mauds Olofssons ledning infört. Här är några axplock:

Lättare att få F-skatt
Sänkning av sociala avgifter, samt särskilda sänkningar för unga under 26
Ingen löneskatt för personer över 65
Skattelättnader för hushållsnära tjänster samt ROT avdrag
Skattesänkning samt slopad förmögenhetsskatt vilket underlättar riskkapitalförsörjning
Föräldrapenning och a-kassa på lika villkor som för anställda
Lagen om valfrihetssystem i omsorgen

Detta var några axplock och det finns 165 åtgärder ytterligare att redovisa. Kolla på http://regeringen.se/sb/d/108/a/120076 Oppositionen försöker att på alla sätt misskreditera det som skett. Men ärligt talat; minns Du något som Mona Sahlin genomförde som näringsminister annat än att snacka en massa strunt om att det är sexigt att betala skatt!

Hälsningar från Göteborg