tisdag 23 mars 2010

Försoningssabotörerna

Jag tror att många följt den senaste tidens riksdagsdebatt om det beryktade folkmordsbeslutet i Sveriges riksdag. Som bekant havererade en tillfällig riksdagsmajoritet i ett riktigt populistdike genom att ta beslutet, att en massaker på ett stort antal armenier för 100 år sedan var folkmord. Toligen var det ett folkmord i ordets folkrättsliga bemärkelse, men det katastrofala i beslutet ligger inte i sakfrågan utan i beslutets orimliga konsekvenser nu och i framtiden. Anledningen till att som ett av få länder ta ett dyligt beslut kan man naturligtvis bara spekulera i, men billig populism och köpslående om enskilda väljargruppers gunst ligger nära till hands. Betänk följande konsekvenser, redan konstaterade och möjliga kommande:
  • Försoningsprocessen mellan Turkiet och Armenien får sig en rejäl stjärnsmäll av det svenska beslutet. Splittrare och krigshetsare på båda sidor får vatten på sin kvarn;
  • Den progressiva turkiska regeringen får det svårare att arbeta på sin oförtrutna väg mot en ökad demokratisering;
  • Turkiets nödvändiga anslutning till EU blir senarelagd;
  • Sveriges goda relationer med Turkiet får sig en knäck;
  • Riksdagsbeslutet öppnar upp för andra liknande beslut om folkmord i Ukraina, Rwanda, Uganda, Irak, Rumänien, Sovjetunionen, Kina, USA mfl. länder. Vem eller vilka ska avgöra vilket land eller folk som ska drabbas av den svenska riksdagens banbulla härnäst. Ska Lars Ohly driva på beslut om Stalins folkmord i Gulag?;
  • Ska riksdagens beslut få konsekvenser för yttrandefriheten i vårt land? Ska det bli lag på vad svenska läroböcker ska innehålla?

Var och en som ställer sig dessa frågor och funderar lite längre än näsan räcker, inser det fullständigt orimliga i riksdagens beslut. Nej skäms på Er alla riksdagsledamöter i Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet med komplettering av några borgerliga riksdagsledamöter. Det känns uppriktigt sagt förjävligt att ta del av detta polulistiska svansviftande.

---------------------------

För övrigt anser jag att vintern måste få ett slut!

6 kommentarer:

Paul Eskilsson sa...

"Sanningen skall göra eder fria"

Ord och inga visor från "östhammars horisont"!
Och visst är frågan inte helt enkel. Med tanke på Turkiets kortsiktiga reaktion så kan man naturligtvis säga att du har rätt. Frågan gäller de långsiktiga effekterna av att exempelvis Sverige och nyligen USA:s representanthus valt att göra dessa uttalanden.

Det är här bibelcitatet om att "sanningen skall göra eder fria" (Joh 8:32) kommer in.
- En stor majoritet av de historiska forskarna är eniga om att det som hände var ett folkmord. Till och med "det första folkmordet", då händelserna gav upphov till begreppet som vi känner det idag.
- Turkiets parlament har vad jag förstått öppet deklarerat motsatt ställningstagande, att något folkmord överhuvudtaget aldrig existerat.

En verklig försoning mellan Turkiet och Armenien kan inte baseras på lögner eller förblindande nationell prestige. Luften måste rensas, det som måste kunna sägas ska också sägas.

Visst kan sådana uttalanden väcka känslor och leda till tillfälliga bakslag. Men långsiktigt finns det ingen annan väg att gå som jag ser det. För att ta ett bibelcitat till när jag ändå bläddrar i den boken: "Vad ni säger skall vara ja eller nej. Allt därutöver kommer från det onda." (Matt 5:37)

Spekulationer om vilka fler folkmord som ska tas upp för verifiering i riksdagen är dock att ta frågan för långt. Detta är en speciell fråga och riksdagens beslut är taget i en speciell kontext. Svårare än så är det inte.

Några liberala röster till stöd för beslutet: http://mikaelwendt.blogspot.com/2010/03/erkann-folkmordet-pa-armenier-och-andra.html

http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2010/03/far-inte-politiker-har-moral-och.html

http://beijbom.blogspot.com/2010/03/erkann-folkmordet-pa-armenier-1915.html

Bertil Alm sa...

Huvudet på spiken, Jacob. Ett dumt beslut som dessutom inte kan tas tillbaka...vilka signaler ger det i så fall.
Det här är ett exempel på frågor som riksdagen ska hålla sig utanför.
Hörde Svante Weijler på Go'morgon världen. Han hade också en klockren analys av hur klåfingrigt beslut det var.
Allt detta betyder inte att det inte var folkmord.

Paul Eskilsson sa...

Klåfingrigt att prata klarspråk Bertil?

Om man nu har ett land som vägrar diskutera och slår ifrån sig varje tillstymmelse av ansvar som kan drabba dess förfäder, bör man inte markera mot det då?

Inga försoningsprocesser mår bra av förtiganden & trippanden på tå. Det som är självklart för varje normal demokratisk stat måste bli normalt för Turkiet också.

Nu är ju inte Sverige ensamt om denna markering, saxat från en av bloggarna ovan:
"22 nationer, samt ett antal mer eller mindre självständigt regioner såsom Wales och 40 av USA:s delstater, har formellt erkänt det armeniska folkmordet.

Tyskland, Polen, Frankrike, Nederländerna och inom kort USA är några länder som officiellt har erkänt Folkmordet på de kristna minoriteterna 1915 i Turkiet."


Det kan ju vara så att ni uppförstorar lilla Sveriges betydelse i den här frågan också?

Jacob sa...

Synd Paul att Du inte diskuterar sakfrågan: Är det lämpligt av ett land att besluta om en statlig åriktspolitik?

Paul Eskilsson sa...

Synd Jacob att du inte vågar dig på ett litet mer ingående svar... ;-)

Är det en statlig åsiktspolitik man beslutat om? Det är i så fall mer än jag är medveten om. Riksdagen har gjort ett uttalande, vilket man gör i en massa olika frågor. Att tolka det som en statligt påbjuden sanning, med förbud för andra tolkningar är en ganska häftig slutsats. Ett näraliggande exempel är projektet "levande historia", som jämförelsevis är betydligt mer av den karaktären.

Anonym sa...

I just like the valuable information you supplyy in your articles.
I will bookmark your blog and ccheck once more here frequently.I am rather certain I will be told plenty oof new stuff right right here!
Good luck for the following!

Alsso visit my page - m88