söndag 13 juni 2010

En resenär kommenterar

Återigen på resa! Vårt demokratiarbete uppmärksammas lite här och var i landet och i världen! På inbjudan av Regionförbundet har jag deltagit i Stockholmsveckan på den svenska paviljongen vid världsutställningen i Shanghai. Detta har varit arrangerat av Stockholm Business Alliance som vår kommun numera är partner i. I Skrivande stund sitter ju och pustar ut efter 10 tim flygresa till helsingfors. Det är ett antal timmar till anslutningen till Arlanda, så vad passar väl bättre än formulerandet av några rader. Shanghai är omtumlande minst sagt och minst sagt på G! Just nu kanske 25 miljoner människor i ett stadshav av sällans skådat format. Man känner sig liten inför det gigantiska lyft som Kina just nu genomgår. Skyskrapor formligen skjuter som svampar i luften, till lika delar av behov som ren fastighetsspekulation. Bostadskomplexen (modell rekordåren på 60 talet) är helt otroliga, allt tyv'ärr insvept i avgasdis. I de centerala delarna är det förvånansvärt välordnat, mycket pga Expo 2010 dvs. Världsutställningen. Det är otroligt även att se själva Expot med paviljonger som byggts för att marknadsföra respektive land. Det svenska huset var mycket snyggt och till stora delar byggt i trä. Överallt otroliga köer med besökare och till varje paviljong får man vänta minst 40 min innan man kommer in. Målsättningen är att fler än 70 M besökare ska passera igenom utställningen innan den stänger i höst. Busslast på busslast med förväntansfulla kineser från detta jätteland kommer in igenom grindarna varje dag. Otroligt!
Jag hade dessutom privilegiet att få besöka en av Sandviks filialer en av dagarna. Det var mycket inspirerande och jag fick en mycket intressant presentation av S aktiviteter i Kina. Klart är att det finns en mycket stor dragkraft i den kinesiska ekonomin som gör att många företag just nu riktar blickarna mot denna marknad. Nästan tvåsiffriga tillväxtsiffror talar naturligtvis sitt språk tydligt och klart. Detta trots den stora finanskrisen.

Nåväl jag får återkomma vid annat tillfälle med mer eftertanke. Märker att magen ropar på något, dessutom blir man mer än lovligt snurrig av tidsomställningen.

--------
Några dygn senare:

Nu någorlunda återanpassad till tid och inte minst ljus! Vilket privilegium att få möjligheten att jämföra två världar. Nu går jag snart in i lite viloläge inför den stundande valrörelsen; En hel del är väl förberett, annat måste vi jobba mer med. På fredag ska jag tillsammans med övriga kommun- och landstingstyrelseordföranden i Sverige hälsa på de trolovade kungligheterna i Stockholms stadshus. Den som vill kan sen beskåda hur det gick till på regeringens hemsida med fotoparad och allt. Det ska bli en upplevelse att se hur det hela går till med fler än 500 gäster som ska hälsa under 2 timmar! Jag berättar mer sedan hälsar Er vän i etern!

Inga kommentarer: