söndag 29 mars 2009

Enighet förnöjer

Spännande att läsa Eu-barnet och Pauls kommentarer. Det känns som att vi är ganska överens om att EU kan påverka sitt närområde mycket positivt. Ja Paul, håller med om att nordafrika absolut bör inkluderas i EU-gemenskapen. Att dessa länder dessutom tillhör det arabiska kulturområdet, gör ju inte saken sämre.


Det där med bistånd är en verksligt knivig fråga; bistånd kan i många fall korrumpera och störa jämlikare relationer mellan länder. En helt avreglerarad handel borde förvisso vara den bästa förutsättningen för en verkligt positiv fortsättning på globaliseringen. Glöm inte att hundratals miljoner afrikanaka, latinamreikanska och asiatiska fattgbönder, har lyft sig ur fattigdom tack vare en allt mer avreglerad handel. Det är verklig solidaritet. Detta är viktigt att tänka på nu när protektionismens spöke knackar på dörren. Samtidigt gäller det att få kunniga och medvetna konsumenter som kan göra sina analyser av vad som är bra och vettiga produkter.

2 kommentarer:

Paul sa...

Kan jag tolka ditt inlägg som att du accepterar tanken på att avveckla EU:s jordbrukspolitik inklusive exportstöd och införseltullar på jordbruksprodukter med mera?

Anledningen till att jag frågar är att ditt parti kanske inte kan tolkats som det mest konsekventa på det området, i alla fall historiskt. ;-)

EU Barnet sa...

Tycker du har helt rätt i att förespråka ett ned brytande av EUs handelshinder. Låt oss använda de ofantliga pengarna som vi slösar på detta till att satsa på sådant som kan göra oss starkare, tex investeringar i ny teknik (tex miljövänliga lösningar) för att sedan kunna sälja dessa till de länder som lyfts ur fattigdom av att handelshinder försvinner.

Nytänket inom C känns helt rätt och tidsenligt. Jag ser även att det finns bönder som kan vara kvar inom ett öppnare system. Tänk till exempel Franska vinodlare, de har ju en otrolig konkurensfördel när det gäller know-how och branding inom just vin. Svenska bönder kunde istället satsa mer på tex miljövänligt och hitta sin niche där (men självfallet utan statligt stöd)

Ett starkare och öppnare Europa gagnar både oss själva och världen på lång sikt.