söndag 22 mars 2009

Europeiskt innanförskap

Nu börjar det så smått att bli vår. Nedan ser Du en bild tagen från Örskärs fyr, förra året i maj månad. Jag hoppas att kunna åka ut i år igen. Det är en fantastisk plats.
En av de viktigaste frågorna för EU i närtid, är att arbeta för utvidgning. I första skedet är det självklart att Norge och Island blir medlemmar. I nästa sväng är det dags för länderna på Balkan. Det är ett gyllene tillfälle att få med en fantastisk diversitet av kulturer och religioner. En mycket prioriterad fråga är sedan att driva på Turkiets medlemskap, för att på riktigt integrera T i vår gemensamma union. Det är viktigt att Sverige (som drivit på i frågan) inte tappar fokus och tempo. När vi har T på vagnen så är det dags för Vitryssland och Ukraina. Det är naturligtvis endast så som vi får vårt Europa att ytterligare utvecklas och blomstra.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Är det verkligen vettigt att expandera så snabbt? Borde vi inte se till att stödja de "nya" länder som nyss gick med I unionen och se till att de får tillräckligt utvecklingsutrymme innan vi sprider EU ytterligare?

Hur står du i biståndsfrågan egentligen, bör bistånd inom EU strykas helt?

Anonym sa...

Det du föreslår kräver stora förändringar av många länder. I Ukrainas och Turkiets fall exempelvis demokratisering, respekt för mänskliga rättigheter, minoritetsskydd och politisk stabilitet. I Vitrysslands fall lär sådana förändringar inte åstadkommas med mindre än en regelrätt revolution. Din snabba expandering lär bli ganska långsam om den ska vara hållbar, tyvärr.

Det är intressant att ingen förespråkar Ryssland som EU-medlem. När bjuder vi in vår store granne?