torsdag 26 mars 2009

Utvidgning

Tack för kommentarerna EU-barn och Paul. Mina utvidgningsreflektioner är så här:

  • Att stödja och uppmuntra demokratisk utveckling i kommande EU medlemsländer. är en av de starkaste argumenten för en utvidgning som jag ser det. Att stärka de demokratiska krafterna på Balkan och i Vitryssland är så angeläget. Det kommer att ta tid, men det är likafullt alika angeläget. Självklart Paul, bör EU jobba med Ryssland för att inkludera landet i vår gemenskap. Det är bara så man kan hållbart möta tecken på rysk "revanschism".
  • Bistånd mellan EU-länder, eller solidaritet, är en av EU:s bästa grenar. Se bara på vad som hänt i västra och södra Europa. Självklart EU-barnet ska EU fortsätta med detta.

För övrigt anser jag att det är bra att få en sund debatt om bonusar och att dubbelmoralen avslöjas. Samtidigt; kvinnliga ledare hudflängs och ska avrättas av mediadrevet. Trist! men Vanja: Kliv fram och ta ansvaret för vad Du beslutat istället för att huka, så klarar du Dig nog bättre.

Under tiden

Lev gott!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Var tycker du att gränsen ska gå mellan Europa och tex Asien då? ska vi verkligen samarbeta med Ryssland, ett land som grovt kränker mänskliga rättigheter? Borde vi istället inte stärka de länder som ligger i Rysslands skugga, tex Ukraina som lider av Rysslands gasmonopol?

Tycker mig skönja en liten konflikt i vad du säger angående frihandel och bistånd? Hur många afrikanska bönder lider inte av bistånd inom EU? Var ligger din solidaritet egentligen?

Anonym sa...

Bra!
Det verkar som vi är eniga om behovet av utvidgning. Det som bekymrade mig var att du verkade ta lätt på de krav som måste ställas och den tid detta måste få ta.

En av EU:s största framgångar är just de förändringar som man kunnat tvinga fram vad gäller demokrati och mänskliga rättigheter i kandidatländerna. Det är jag den förste att erkänna, EU-motståndare som jag är.

Ryssland är långsiktigt det största säkerhetsproblemet i vårt närområde. En oreflekterad utvidgning av EU och NATO utan att samtidigt involvera Ryssland i processen riskerar att förvärra situationen. Det enda sättet att bryta den mycket destruktiva ryska utvecklingen är att inkludera landet, inte ytterligare isolera det.

För mig, till skillnad från EU barnet, behöver EU inte alls begränsa sig till "Europa" i sin utvidgning. Nära till hands borde vara att öppna för bla de nordafrikanska länderna, som även historiskt har nära band till sydeuropa.

Att sedan EU har enorma problem i form av ett demokratiskt oacceptabelt styrelseskick, osunda stormaktsambitioner och ständigt ökande maktambitioner är ju en helt annan fråga...