söndag 28 februari 2010

Den som reser har alltid något att berätta
Det är en vedertagen sanning att den som reser alltid har något att berätta. Jag hade förmånen att besöka den portugisiska ön Madeira under sportlovsveckan. Ön - kanske 10 mil lång och 5 mil bred - ligger ca 100 mil från Portugal och ca 60 mil norr om Kanarieöarna, utanför Nordafrikas kust. Det är en ö med mycket begränsade naturresurser, med en befolkning på ca 250.000 invånare vilka i huvudsak lever på turism. Spektakulära naturscenerier (se bild) i kombination med vänligt tempererat klimat, attraherar många besökare året runt. Den minnesgode kommer antagligen ihåg att för ca en vecka sedan slog naturens krafter till även på Madeira. Natten till förra lördagen drog ett sällan skådat skyfall in över ön och vräkte ur sig hundratals mm av regn, framför allt över bergen och den högplatå som finns på den centrala ön. Detta fick till följd att huvudstaden Funchal formligen dränktes av nerstormande vattenmassor, som svepte bort broar, vägar och hus. Fler än 50 personer förolyckades och ca 60 personer är fortfarande saknade. 600 familjer är hemlösa och rekonstruktion har påbörjats efter det att ön förklarades som nationellt katastrofområde av regeringen i Lissabon. En trist början på semesterveckan!
Vi bodde på ett ställe ca 50 km från det mest utsatta området i en liten by vid namn Prazeres. Byn blev avskuren några dagar, men vi märkte inte så mycket av allt det trista som hänt, annat än att vädret var gråmulet och regningt mest hela tiden. Hotellet som vi gästade var glädjade nog mycket engagerade i miljöfrågor, med biologiska vattenreningssystem, noggrann källsortering samt också engagerade i trädplantering av områden som avskogats på grund av alltför intensiv fårbetning. En gång i veckan erbjöds gästerna att delta i trädplantering (se bild) och denna vecka var vi ca 30 deltagare som planterade fler än 400 nya träd! Det kändes verkligen bra och området vi besökte var helt täckt av nya trädplantor. Som bonus fick deltagarna en oförglömlig picknick! Vädret var verrkligen skitdåligt, full storm och regn men det gjorde verkligen inget denna dag. Tycker att det var ett mycket lovvärt intiativ som manar till efterföljd.


Visste Du förresten att det finns stora immigrantgrupper med Maderianer i Syd-Afrika och i Venezuela? Många har återvänt och det är verkligen speciellt att få samtala på engelska med en Maderiabo som verkligen talar utpräglad sydafrikadialekt! Nåväl: Åter på fostejordenså njuter jag av att vara hemma igen i snön!

Alldeles innan jag reste iväg på semester fick jag förtroendet av Centerpartiet i Östhammars kommun att toppa fullmäktigelistan. Det känns verkligt utmanande och om någon vecka drar jag igång min hemsida www.centerpartiet.se/jacob.spangenberg igen. Där kan du kolla lite mer på mina egna politiska ställningstaganden,


Hälsningar Jacob

2 kommentarer:

Elias Spangenberg sa...

Kul läsning, bra insats och inte direkt vad man brukar associera till ett turistmål som Madeira... Kan tänka mig att det kändes ytterst relevant att plantera skog då sky fallen pågick. Det är väll så avsaknaden av skog bidrar till stor del att landmassorna flyter med när regnet faller...

Anonym sa...

Tack for intiresnuyu iformatsiyu